Pro Educa

Strah od javnog nastupa

Strah od javnog nastupa po svom intenzitetu svrstava se u isti rang sa strahom od smrti.

Strah od javnog nastupa ili ono što nazivamo tremom predstavlja strah da ćemo se osramotiti pred publikom tako što ćemo u našem nastupu otkriti negativne aspekte sebe i na taj način ugroziti imidž koji njegujemo. U osnovi straha od javnog nastupa jeste ideja da ako otkrijemo sopstvene nedostatke, naša vrijednost u očima drugih će biti smanjena.

Strah od javnog nastupa često je praćen tipičnim tjelesnim reakcijama straha kao što su drhtanje, znojenje dlanova, ubzan rad srca itd.

Strah od javnog nastupa predstavlja normalnu reakciju uoči držanja govora ili izlaganja prezentacije. On je prisutan čak i kod onih čija profesija podrazumijeva učestalo javno izlaganje kao što su glumci, pjevači, političari… Ne postoji osoba, ma koliko da ima iskustva u oblasti javnog nastupa, koja izlazi pred publiku bez ikakvog osjećaja treme. Takozvana pozitivna trema tj. izvjestan nivo napetosti su čak i potrebni da bi izlaganje bilo dobro. Samim tim što nam je stalo da naše izlaganje bude kvalitetno, sasvim je i logično da uoči izlaska pred publiku osjećamo određen nivo napetosti.

Dakle, strah od javnog nastupa je prirodna reakcija koja se ne može ukloniti. Jedino što se može postići jeste da se intenzitet ovog straha ublaži kako ne bi u potpunosti paralisao osobu u njenom izlaganju. Stoga je u pripremi za javni nastup veoma važno prihvatiti ideju da je strah od javnog nastupa normalna, čak i u izvesnoj mjeri nužna reakcija uoči javnog izlaganja.

Pored toga što je važno prihvatiti reakciju straha uoči javnog nastupa kao nešto što je normalno, veoma je bitno odustati od određenih iracionalnih stavova kojima sebe činite uznemirenim. Tipični stavovi kojima sebe činite uplašenim od javnog nastupa jesu zahtjevi da morate da briljirate u svom izlaganju, da morate biti savršeni i pri tome fascinirati publiku. Razmišljajući na ovaj način, nije ni čudo da se preplašite kada se nađete suočeni sa publikom kojoj treba da održite govor. Ne morate da fascinirate publiku i vaše izlaganje ne mora biti savršeno. Dovoljno je da se dobro pripemite i pažljivo izložite svoju prezentaciju bez zahtjeva da ona bude savršena.

Praktični savjeti za pripremu za javni nastup

Prvi korak u pripremi za javni nastup jeste uvježbavanje samog materijala. Ono što je veoma bitno jeste da budete dobro upućeni u problematiku o kojoj pričate i da date sve od sebe da ovladate datom materijom. Na taj način, kroz temeljnu pripremu smanjujete šansu da u toku izlaganja napravite grešku. Dobra priprema za javni nastup podrazumijeva da jako dobro naučite oblast o kojoj ćete izlagati, da pripremite strukturu i redoslijed izlaganja kao i skicu koja će vam biti podsjetnik ukoliko zaboravite šta je sljedeće što treba da kažete. Dakle, važno je da imate na umu svaki detalj sopstvene prezentacije jer je to najefikasniji način da se osjećate sigurno.

Pored toga, jedan od trikova koji je veoma koristan u pripremi za javni nastup jeste vizualizacija. Vizualizacija podrazumijeva da u svojim mislima na vrlo detaljan način prolazite kroz scenu javnog nastupa, pri čemu sebe zamišljate kao osobu koja na samopouzdan način izlaže prezentaciju. Ono što je interesantno u ovom fenomenu jeste činjenica da smo mi pametniji od našeg mozga. Šta pod time podrazumijevamo? Iako mi znamo da se radi samo o zamišljanju, ovu vizualizaciju mozak registruje kao iskustvo tj. kao nešto što smo stvarno proživjeli. Na taj način kada se nađete u stvarnoj situaciji izlaganja bićete spremniji da na spretan način održite govor. Vizualizacija je veoma koristan metod jer smanjuje faktor nepoznatog kada se nađete na licu mjesta.

Sastavni dio pripreme za javni nastup jeste i preslišavanje naglas. Izgovarajući naglas prezentaciju, mi sami sebe čujemo i na taj način postajemo sigurniji u pogledu sopstvenog izlaganja. Veoma je važno da kroz svoj govor prođete više puta. Kroz ponavljanje na glas samog govora, pomažete sebi da što bolje zapamtite sadržaj kao i da se sigurnije osjećate u ulozi govornika.

Ponekada je korisno i da svoj govor držite pred grupom prijatelja. Kroz vježbanje sa prijateljima, postajete upoznati sa načinom na koji je najbolje da se obraćate grupi. Što više uvježbavate svoj govor kroz vizualizaciju ili stvarno izlaganje pred prijateljima ili čak ogledalom, to sebe činite spremnijim da se uhvatite u koštac sa izlaganjem pred širim auditorijumom.

Prilikom pripreme za vaš javni nastup važno je imati na umu publiku kojoj izlažete prezentaciju. Što ste bolje upoznati sa ciljnom grupom ljudi kojoj izlažete svoju prezentaciju, to ćete biti spremniji da svoj govor prilagodite karakteristikama publike.

Za vrijeme javnog nastupa važno je da ne budete centrirani na sebe. Odustanite od razmišljanja da li izgledate dobro, da li ste dovoljno dopadljivi i elokventni, da li djelujete sponatno ili ne… Fokus vaše pažnje treba da bude na publici i na tome da li ona sluša i razumije vaše izlaganje. Obzirom da od značaja publike u velikoj mjeri zavisi i intenzitet nervoze, psiholozi predlažu neke trikove kako da se značaj publike relativizuje i na taj način ublaži osjećaj treme. Jedan od trikova jeste da se publika zamisli u nekom smiješnom izdanju, bilo da su nagi ili smiješno obučeni. Korisniji pristup od ovog jeste da se publika zamisli kao neko ko želi da čuje ono što imate da kažete i ko je dobronamjeran. Kada uspijete da publiku zamislite kao svog saveznika onda je i strah automatski redukovan na nivo koji vam omogućava da sa sigurnošću održite svoj govor.

Veoma korisna vježba u prevladavanju straha od javnog nastupa jeste i praktikovanje takozvanog abdominalnog disanja. Kroz sporo i duboko disanje vi relaksirate svoje tijelo što posljedično utiče na to i da je vaš um manje napet i više spreman da se bez pretjerane napetosti fokusira na zadatak izlaganja. Abdominalno disanje dobro je praktikovati nekoliko dana uoči same prezentacije kao i pola sata prije nego što izađete pred publiku.

Iako su savjeti koje smo naveli od neprocjenjivog značaja ono što je krucijalno za kvalitetan javni nastup jeste ideja koju imate u svojoj glavi sa kojom pristupate izlaganju. Adekvatan i realan stav je ono što je neophodno kako ne biste sebe sabotirali u izlaganju. Pod realnim stavom podrazumijevamo ideju da budete to što jeste i da ne zahtijevate od sebe da budete savršen i spontan govornik. Naravno vrlo je poželjno da vam pođe za rukom da vaše izlaganje bude sjajno ali to ne znači i da to tako nužno mora biti. Šta je najgore što može da se desi ukoliko vam ne pođe za rukom da briljantno izložite svoju prezentaciju? Pa vjerovatno da ne dobijete priznanje publike koje ste željeli. To ipak nije kraj svijeta niti u bilo kom smislu smanjuje vašu vrijednost kao ljudskog bića. Loša prezentacija znači samo da je prezentacija bila loša ali ne i da ste vi u potpunosti loš govornik ili manje vrijedna osoba. Iz tog razloga vas savjetujemo da se dobro pripremite za vaš javni nastup i da se držite svoje želje da on bude dobar ali da ujedno odustanete od imperativa da to tako i mora biti!

 

Autor: Mia Popić, master kliničke psihologije, koučing psiholog i psihoterapeut 

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...