Pro Educa

Seminar o korporativnom upravljanju okupio 60 učesnika

Seminar o Korporativom upravljanju, održan na Kozari 11. i 12. novembra 2008. godine u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju i preduzetništvo PRO EDUCA, SOCIUS Consultinga i Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation – IFC), okupio je više od 30 direktora, top menadžera, članova nadzornih i upravnih odbora organizacija iz Bosne i Hercegovine.


 

Ujedno PRO EDUCA je predavanjem na Kozari otvorila i školu Business Educa, specijalistički kurs izvještavanja o ekonomiji, kojeg pohađa više od 20 novinara iz različitih medija iz Bosne i Hercegovine.

Vrhunski predavači, evropski i regionalni eksperti iz oblasti korporativnog upravljanja educirali su polaznike seminara o osnovnim principima i aspektima korporativnog upravljanja. Učesnici su takođe imali priliku čuti prezentacije o uspješim primjerima korporativnog upravljanja iz Bosne i Hercegovine.

“S obzirom na značaj dobrog korporativnog upravljanja za uspješno poslovanje preduzeća, obuka iz ove oblasti se nameće kao neizostavna za sve članove upravljačkih struktura”, smatra jedan od učesnika seminara, Bojan Golić, direktor Akcijskog fonda Republike Srpske. “Investiciono-razvojna banka RS, koja upravlja Akcijskim fondom RS i Fondom za restituciju RS, konstantno unapređuje korporativno upravljanje radi uspješnog poslovanja preduzeća koja se nalaze u portfelju navedenih fondova, a sve u cilju daljeg razvoja cjelokupne privrede u Republici Srpskoj”, ističe Golić.

“Recesija u koju svi ulazimo je najsnažniji pokazatelj kako je korporativno upravljanje najvažniji faktor uspjeha ili propasti firme”, tvrdi Leonardo Peklar, jedan od predavača seminara koji dolazi iz konsultantske kuće SOCIUS Consulting Ljubljana.

“Značaj edukacije po ovom pitanju je neosporno važan, jer još postoje značajne dileme u praktičnom funkcionisanju i kompetencijama u korporativnom upravljanju”, smatra Maid Ljubović, član Nadzornog odbora JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna Mostar. Upravo zato se na seminaru više govorilo o kompetencijama koje bi trebali imati članovi nadzornih i upravnih odbora, kao i o tome šta se dešava iza zatvorenih vrata tih odbora.

“Seminar je izuzetno koristan kako za članove uprava privrednih društava, tako i za članove upravljačkih struktura adminstrativnih organizacija i preduzeća u njihovom vlasništvu jer npr. ukolko opštine ne primjenjuju principe korporativnog upravljanja, postaju balast privrednog razvoja”, tvrdi Sandi Zulić, izvršni direktor Udruženja ‘”Una-Sana” Bihać i predsjednik Upravnog odbora JU Zavod za prostorno uređenje Bihać.

Jedan od zaključaka seminara kojeg su istakli predstavnici i kompanija i medija bio je povećati nivo transparentnosti organizacija, kao izuzetno bitnog faktora koji utiče njihovo poslovanje, a koji može uticati i na samu cijenu dionica tih društava.

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...