Pro Educa

Sarajevo: „Da li se mladi u BiH trebaju edukovati o seksualnosti, i na koji način?“

Sarajevo, 22.maj, 2024.godina – Laboratorija društvenih inovacija Pro Educa organizovala je panel diskusiju „Da li se mladi u BiH trebaju edukovati o seksualnosti, i na koji način?“.
U uvodnom izlaganju su se obratili mr sci. Ivona Čelebičić, magistrica humanističkih nauka i prof. dr sci. Branislava Baranović sa Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i dr sc. Srđan Puhalo.

dr sci. Branislava Baranović istakla je da je za kurikulum seksualnog obrazovanja izuzetno važan društveno politički i kulturološki kontekst, i da je to značajna odrednica koncipiranja i sprovođenja seksualnog obrazovanja. Takođe, zemlje sa dugogodišnjom tradicijom socijaldemokratskih i liberalnih vlasti i slabijim uticajem crkve, kao što su skandinavske zemlje, imaju najliberalnije i najefikasnije seksualno obrazovanje, što za rezultat ima smanjenje maloljetničkih trudnoća i polnih bolesti, kasnije započinjanje seksualnih aktivnosti i sl. Kroz istraživanje koje je predstavila Baranovićeva vidjelo se da nije idealna situacija ni u Evropskoj uniji kada je u pitanju seksualno obrazovanje. Hrvatska je 2019. god. donijela novi kurikulum za međupredmetnu temu Zdravlje za osnovne i srednje škole, obavezna je i sprovodi se kroz druge predmete (priroda i društvo, biologija, tzk, vjeronauka, kemija, hrvatski j., psihologija, sociologija…).

mr sci. Ivona Čelebičić i dr sc. Srđan Puhalo predstavili su rezultate istraživanja koje su sproveli na temu seksualnost mladih u BiH. Čelebićeva je istraživanje sprovela 2008. godine, a Puhalo 2024. godine. Rezultati se nisu značajno promijenili, izuzev izvora informisanja, što je u novijem istraživanju primat uzeo internet. Istraživanje sprovedeno 2024. godine pokazalo je da što je veće neznanje o polno prenosivim bolestima i kontracepciji, to su zatvoreni seksualni stavovi kod mladih ljudi izraženiji. Zatvoreniji seksualni stavovi ispitanika ne znači da oni ne upražnjavaju seksualne odnose. Naše istraživanje je pokazalo da je između 30% i 40% vjernika imalo vaginalni seks, a oko 18% analni seks. Na njihovo neznanje treba gledati kao mogućnost ugrožavanja ne samo njihovog zdravlja nego i zdravlje drugih. Zbog toga je važno da im se na neki način, njima prihvatljiv, pruže sve relevantne informacije o ovim temama. Rezultate istraživanja možete pogledati OVDJE.

Panel diskusiji su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pedagozi, profesori i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i psiholozi u nevladinim organizacijama.

Panel diskusija je organizovana uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), u okviru projekta “Seksualno obrazovanje u BiH: Put prema toleranciji”

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...