Pro Educa

Racionalno korišćenje resursa i značaj “zelenih kancelarija”

iphone-791450_1920

Već nam je svima manje više poznato da ljudske aktivnosti utiču na globalne promjene u životnoj sredini. Ovo više nije nikakva pretpostavka, već činjenica.

Danas su društva i pojedinci svjesni problema klimatskih promjena, zagađenja vode, zemljišta, vazduha i globalni je trend da se teži mjenjanju navika u pravcu smanjenja pritiska na životnu sredinu. Mnoge kompanije, i velike i male, teže da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, kako zbog trenda i propisanih zakona, tako i zbog sve veće svijesti o zaštiti životne sredine. Tržište je postalo sve zahtjevnije, poslovni partneri , kao i krajnji konzumenti naših proizvoda i usluga su društveno osvješteniji i zahtjevaju od kompanija kojima daju povjerenje da se odgovorno ponašaju prema čovjekovoj okolini.

I tako se unazad nekoliko godina krenulo sa preporukama i savjetima kako svako od nas, malim promjenama, ne remeteći ikakav komfor, pravi promjene u svakodnevnom ponašanju. Dodatna korist je ta da očuvanjem prirodnih resursa, čuvamo i materijalne resurse, lične i/ili organizacije.

Naše kancelarije su veliki potrošači energije, ali ima mnogo načina kako radna mjesta učiniti održivijim čime ćemo ostvariti dosta pozitivnih efekata na životnu sredinu, ali i uštediti novac kompaniji koji se može utrošiti na mnogo korisnije stvari.

Kancelarije posmatrajmo kao svoj dom, jer, htjeli ili ne, tu provodimo većinu svog dana. Manji računi za električnu energiju, smanjena potrošnja kancelarijskog papira, tonera za štampač, itd. smanjuju ukupni mjesečni novčani izdatak svake organizacije, što na kraju godine može biti poklon za sve zaposlene.

Racionalno koristiti resurse ne znači štediti i odricati se nečeg što nam obezbjeđuje komfor, nego pametno upravljati resursima. Naime, ako termostat na radijatoru stavimo na temperaturu koja nam je ugodna za boravak, ne uskraćujemo si uživanje u toploj prostoriji, jer nije potrebno držati maksimalnu temperaturu i pri tome širom otvorene prozore. Ako nam svjetlo u nekoj prostoriji nije više potrebno, mi ga jednostavno ugasimo, ne ostavljamo za sobom.

Predavanje “Zelene kancelarije” daje učesnicima o informacije i savjete o tome na koji način očuvanjem resursa organizacije mogu očuvati i prirodne resurse, a gotovo svi savjeti sa radionice su primjenjivi na domaćinstva, ne samo kancelarije.

Neka dobre navike postanu pozitivna praksa!

Autorka teksta: Tatjana Suhajček

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...