Pro Educa

Pronađite zajednički jezik sa milenijalcima

Kažu da svako vrijeme ima svoju generaciju, a ovo je definitivno doba milenijalaca. Već znamo da oni mijenjaju svijet i da ih, baš zbog toga, ostatak koji se opire promjeni nerijetko posmatra kroz prizmu predrasuda.

Baš kao i svaka druga generacija, tako i milenijalci imaju svoje karakteristike, očekivanja i izazove sa kojima se suočavaju. Kada radite sa takvim ljudima, onda je važno da znate šta je ono što ih čini drugačijim u odnosu na ostale generacije, a i da, ako ste i sami milenijalac, lakše razumijete stvari koje vam se dešavaju na karijernom i životnom putu i koje dijelite (ili ne) sa svojom generacijom.

Najveća novina koju su donijeli milenijalci su nova očekivanja od karijere. Oni traže smisao i svrhu u tome što rade, nastoje da uposle svoje resurse i daju svoj doprinos svijetu. Skloni su da zaobilaze kruto postavljena pravila i zahtevaju da svijet počne da se prilagođava njima, a ne oni svijetu.

Zato donosimo nekoliko načina na koji im možete pokazati da ste spremni na promjene kojima oni teže.

1. Potrebno im je da budu dio vaše priče
Milenijalci više od Generacije X traže smisao u onome što rade. Njima je važno da osjećaju pripadnost i svrhu, i zato će najčešće vrlo pozitivno reagovati ako ih aktivno uključite u stvari važne za vaše poslovanje. Ako poznajete njihove snage, onda će to biti obostrano korisna razmjena. Delegirajte im zadatke i ukažite na odgovornost koju imaju. Ukoliko nemaju osećaj da daju doprinos nečemu što je veće od njih samih, teško da ćete ih zadržati. Zato ih uključite i njegujte njihov entuzijazam i talenat.

2. Budite fleksibilni
Savjeti i smjernice koji bi se odnosili na sve slučajeve ne postoje, pa ćete tako morati i svoje milenijalce da osluškujete kako biste znali šta oni žele, odnosno šta im je potrebno. Neko će najviše cijeniti fleksibilno radno vrijeme; drugom će biti najvažnija komunikacija koju ima sa vama i osećaj vrijednosne usaglašenosti sa vašom vizijom. Moraćete sami da otkrijete šta je to i da sa njima pronađete zajednički jezik. Sa njima je uvijek bolje da mjerite učinak i postignuće, efikasnost i doprinos timskim zadacima, jer to je jezik koji oni odlično razumiju.

3. Potrebna im je podrška
Milenijalcima su potrebna ohrabrenja. Današnje doba im nameće zahtjev za priznanjem i zato im je važno da ga dobiju. Ako razumijete kakve imaju potrebe i kakav fidbek će kod njih dati najbolje rezultate, baš vi možete biti taj važan događaj u njihovom karijernom razvoju. Zato im upućujte povratne informacije što češće, pošto će im to podstaći samopouzdanje i motivisati ih da idu dalje u istraživanju svojih talenata i kapaciteta. Sve to svakako ne važi samo za milenijalce, ali oni vjerovatno najviše insistiraju na tome da se trud prepozna i ukaže na važne stvari.

4. Dajte im priliku da rastu
Milenijalci su u prosjeku obrazovaniji od prethodne generacije, a karijera će im biti prilika da nastave da uče. Imajte na umu tu njihovu potrebu, koja može biti iskazana na brojne načine: kroz želju za izazovima, pa do dodatnog obrazovanja i usavršavanja.

5. Odolite predrasudama
Već znamo da u vezi milenijalaca postoje razne predrasude: da su lijeni, razmaženi, inertni… Trudite se da uvijek najprije vidite osobu koju imate pred sobom, pa tek onda njenu pripadnost određenoj generaciji. Ta pripadnost bi trebalo da vam pomogne da se sa njom sporazumijete, a ne da ističe razlike koje međusobno imate.

 

 

Izvor: Mojafirma.rs

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...