Pro Educa

Predavanje o porodičnim firmama u Banjaluci

Porodične firme su, prema prijedlogu definicije koja se koristi u Evropskoj uniji, firme u kojima osnivač ili osoba koja je kupila preduzeće i najbliži članovi porodice imaju najmanje 25 odsto prava odlučivanja. Prema nekim procjenama od ukupnog broja preduzeća u BiH, preko 90% firmi spada kategoriju porodičnih firmi, koji predstavlja najčešći oblik firme u svijetu. Ove firme zapošljavaju pola svjetske populacije, u najrazvijenijim zemljama ostvaruju više od 50% BDP-a, te stvaraju više od 60% zaposlenosti i otvaraju 75% novih radnih mjesta.

Imajući u vidu da je više od 90% kompanija u ukupnoj privredi Republike Srpske upravo porodične firme, jasno je da se radi o izuzetno velikom značaju za ekonomski razvoj Republike Srpske. Porodični biznis je danas jedan od najznačajnijih generatora novog zapošljavanja u privredi RS. Jedino one mogu obezbijediti održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama, samo ukoliko se uspješno suoče s izazovima koji ih očekuju

web-post_porodicne_predavanje_pkCentar za edukaciju “Pro Educa” iz Banjaluke posljednjih šest godina radi na podizanju svijesti o značaju, izazovima i prilikama za kvalitetno upravljanje porodičnim firmama. Projekat “Porodične firme – stub razvoja ekonomije” uspješno se realizuje i u Srbiji i Crnoj Gori. Nakon usješno realizovanih foruma u Banja Luci, Sarajevu i Beogradu, kao i okruglih stolova i predavanja održanih tokom 2015. godine širom Republike Srpske, Centar za edukaciju “Pro Educa” u saradnji s Područnom Privrednom komorom Banja Luka 15. novembra organizuje predavanje o porodičnim firmama u Republici Srpskoj.

Predavači, Branko Kecman, direktor brokerskog društva „Advantis Broker“ iz Banja Luke i Dragan Močević, autor projekta „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“  govoriće o ključnim izazovima upravljanja porodičnim firmama, selekciji kadrova i odabiru nasljednika, privlačenju investitora, kao i odnosu među članovima porodice. Kroz panel diskusiju predavači će, zajedno sa učesnicima, pokušati doći do odgovora na neka od ključnih pitanja koja vlasnici često postavljaju sami sebi, ali i o izazovima sa kojima se suočavaju privatne firme  i mjerama koje država treba da preduzme  kako bi unaprijedila poslovanje porodičnih firmi.

Program predavanja

15. novembar 2016. godine, 10h

Područna Privredna komora Banja Luka, ul. Đure Daničića 1/II

09:30 – 10:00    Okupljanje učesnika

10:00 – 10:15     Otvaranje predavanja i prezentacija rezultata istraživanja o porodičnim firmama u Republici Srpskoj

10:15 – 11:15      Predavanje Dragan Močević, „Izazovi za porodične firme.“

11:15 – 11:45      Predavanje Branko Kecman, „Odnos porodice i porodične kompanije“

11:45 – 12:00     Pauza

12:00 – 12:30    Panel diskusija

 

Prisustvo na predavanju za sve učesnike je besplatno.

Dolazak je potrebno potvrditi najkasnije do 1. novembra do 16h na mail info@porodicnefirme.com ili broj telefona 051/211 – 518.

 

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...