Pro Educa

Okrugli sto: Šta je normalno, a šta patologija u seksualnosti?

Pro Educa, Laboratorija društvenih inovacija, organizovala je okrugli sto „Šta je normalno, a šta patologija u seksualnosti?“?, 14. februara, u Banjoj Luci.

Organizatori su ovoj temi pristupili multidisciplinarno, te su pozvali ugledne profesore i stručnjake iz različitih oblasti, koji su svako iz svog polja ekspertize govorili o normalnosti u seksualnosti, kao što su: dr sc. Tanja Jurin, seksualna terapeutkinja iz Zagreba, dr Milica Vučurović, sajber antropološkinja iz Beograda, Ivan Milenković, filozof, prof. dr Nenad Veličković, književnik, Irena Đumić Jurić-Marijanović, psihoterapeutkinja, iz Banja Luke.

„Šta je danas normalno i ko je taj ko određuje šta je to normalno u seksualnosti? Ovo pitanje se tiče svih nas i treba da osvijetli fenomen seksualnosti u društvenom kontekstu. Posebno je važno da se o ovim temama razgovara sa mladim osobama, koje još uvijek imaju puno pitanja o seksualnosti.“ rekli su organizatori.

„S djecom treba rano početi komunicirati o seksualnosti i koristiti tačne termine bez srama. Djeca to prihvate normalno, samo se odrasli užasavaju i koriste oprez. Sa druge strane seksualnost je priča o različitostima, a mi volimo prosječnost i normalnost posmatramo kroz naš sistem vrijednosti, koji je utopljen u društvene norme.“, rekla je dr sc. Tanja Jurin, seksualna terapeutkinja iz Zagreba.

Mladi često dobijaju odgovore na koje nisu ni postavili pitanja kroz sadržaje do kojih dolaze zahvaljujući dostupnosti različitim sajtovima putem interneta.

„Mladi koji prekomjerno konzumiraju sadržaje seksualnog karaktera vrlo brzo „otupe“ na ove sadržaje i traže veće senzacije, zbog čega često dolazi do patološkog ponašanja,“ rekla je dr Milica Vučurović, antropološkinja iz Beograda.

 

 

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta #SlobodaNarodu, koji afirmiše ljude koji misle drugačije i koji su često cenzurisani u javnom prostoru, a koji je finansiran od strane Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH. Okrugli sto je podržan od strane USAID-a kroz program podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE. 

1 comment

  • Sve sto se konzumira u velikoj meri postaje totalno “normalno” i ocekivano i ne zadovoljava dosadasnje potrebe

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...