Pro Educa

Održan drugi poslovni forum „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske“

Porodične firme u Republici Srpskoj jedine mogu obezbijediti održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama, samo ukoliko se uspješno suoče s izazovima koji ih očekuju, zaključak je drugog poslovnog foruma o porodičnim firma „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske“ koji je održan u Banjaluci 27.maja 2015. godine u organizaciji Centra za edukaciju „Pro Educa“.

Na poslovnom forumu kojem je prisustvovalo 150 učesnika, predavanja su stavila u fokus važnost pripreme nasljednika za vođenje porodičnog posla što je jedan od najznačajnijih izazova sa kojima se susreću porodične firme,  suočavanje s generacijskom tranzicijom, angažman spoljnih menadžera, odlučivanje o daljem razvoju ili prodaji i mnoge druge specifične izazove koji važe za sve porodične firme u svijetu.

 

Procesi s kojim se suočavaju domaće porodične firme, ali i velika većina firmi u regionu su složeni i odlučujući za dalji opstanak i razvoj ne samo porodičnih firmi, već i cjelokupne privrede i zato je jasno da se radi i o izuzetno velikom izazovu i neizvjesnosti za domaću privredu. Vlasnici i mendažeri porodičnih firmi treba da urade sve što je u njihovoj moći da obezbijede opstanak svojih kompanija i nakon prenosa vlasništva na njihove nasljednike, na način što će ulagati u odgovarajuće edukacije, podršku stručnjaka i strateški pristup stabilizaciji i razvoju svojih porodičnih firmi. S druge strane, država treba da obezbijedi maksimalnu podršku razvoju i popularizaciji preduzetništva kod mladih i u društvu, jer su porodične firme jedina prilika za dugoročnu stabilizaciju privrede Republike Srpske.

 

Više informacija o porodičnim firmama: www.porodicnefirme.com infografik

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...