Pro Educa

Nikada niste previše mladi za pokretanje sopstvenog preduzeća

 „Poslušaj njega, on je stariji i iskusniji“.

Nema sumnje u to da su godine i iskustvo potpuno legitimni razlozi zbog kojih prihvatamo prijedloge i sugestije upravo onih starijih i iskusnijih – pogotovo ukoliko su vezani za poslovne prilike sa kojima se suočavamo po prvi put. Ipak, možete li da zamislite da vas o tome savjetuje neko čije godine ne prelaze granicu punoljetstva? I šta biste, uopšte, mogli da naučite o upravljanju preduzećem od jednog osmogodišnjaka ili dvanaestogodišnjaka?

Pa, za početak, to da dugogodišnje iskustvo i uzrast ne moraju biti preduslov za ostvarivanje zapaženih rezultata u poslovanju. Ovo pokazuju i primjeri petoro mališana koji su vrlo rano savladali neke od važnih preduzetničkih lekcija.

Potraga za investicijama nije uvijek jedino rješenje

Među prvim zaposlenima u njegovoj firmi bile su majka i baka. A maleni Mozaja Bridžiz nalazio se na mjestu osnivača i direktora Mo’s Bows, kompanije u kojoj je ovaj trojac započeo prodaju ručno izrađenih leptir mašni i ostalih modnih detalja namijenjenih muškarcima.

Želeći da privuče investitore koji bi u njegovom poduhvatu učestvovali sa 20% kapitala, Mozaja se u pratnji svoje majke pojavio u emisiji Shark Tank (TV serijal u formi „rijalitija“ u kome preduzetnici izlažu svoje biznis ideje, nakon čega nekolicina investitora odlučuje da li će uložiti finansijska sredstva u njihov biznis). Međutim, Mozajin mentor Dejmond Džon, savjetovao mu je da odbije ponude investitora i nastavi sam da razvija svoj biznis, što je mališan naposljetku i učinio.

Od svoje devete godine, Mozaja je ostvario prihode od preko 300 hiljada dolara.

Naravoučenije? Ustupanje dijela prava svojine investitorima u zamjenu za kratkotrajne subvencije ne mora uvijek biti jedino moguće rješenje. Dugoročno gledano, ponekad je bolje posao razvijati „natenane“ i pritom ostati vjeran svom brendu.

Društvena odgovornost prije profita

Ko god da je doživio ujed pčele, teško da bi mu palo na pamet da je na osnovu ovakvog iskustva mogao da napravi biznis. Vjerovatno o tome nije razmišljala ni Makejla Ulmer, teksašanka koja je sa svoje 4 godine upravo iz tog razloga postala fascinirana pčelama. Iz te fascinacije izrodila se ideja na osnovu koje je Makejla osmislila sopstveni recept za limunadu zaslađenu medom. Nakon što je sa trgovinskim lancem Whole Foods potpisala ugovor težak 11 miliona dolara, ovaj osvježavajući napitak se, iz njene kompanije Me & The Bees Lemonade, preselio i na police preko 55 maloprodajnih objekata širom Amerike.

Ipak, Makejla je ostala vjerna svojim „ljubimicama“. Dio prihoda koji ostvaruje namijenjen je lokalnim i međunarodnim organizacijama za zaštitu pčela, a za ovu brižnu djevojčicu, svijest o ekološkoj dobrobiti i dalje je ispred profita.

Za manje troškove proizvodnje, obratite se lokalnim dobavljačima

Da su kućni ljubimci gotovo kao članovi porodice, složiće se svi kojima je društvo njihovih četvoronožnih prijatelja jednostavno nezamjenljivo. A kada pritom cijela porodica koristi kvalitetne preparate za njegu na prirodnoj bazi, željeće da ih priušti i svojim ljubimcima. Bar je tako bilo u slučaju Mie Felber, osmogodišnjakinje koja je u svojoj kompaniji Paleo Pets pokrenula proizvodnju 100% prirodnih preparata za njegu ljubimaca.

Uz pomoć svoje majke počela je da kreira proizvode koji su potpuno bezbjedni za upotrebu, a sastojke je nabavljala isključivo od lokalnih dobavljača. Ovakva odluka rezultirala je smanjivanjem materijalnih troškova i vremena neophodnih za proces proizvodnje, što je Miji omogućilo i da odredi optimalnu cijenu svojih proizvoda.

Gdje god nađeš zgodnu nišu…

Pohađajući kurs za mlade preduzetnike, četrnaestogodišnja Rejčel Zic je tokom školovanja uspjela da stekne osnovna znanja iz oblasti samostalnog vođenja biznisa. A kada se suočila sa činjenicom da u prodavnicama sportske opreme ne može da nabavi adekvatnu opremu za treninge lakrosa, shvatila je da je možda upravo pronašla savršenu nišu za svoj budući preduzetnički poduhvat.

Shvativši da je njenom školskom timu neophodna kvalitetnija i izdržljivija oprema, Rejčel nije gubila vrijeme. Uz podršku i pomoć roditelja, takođe dugogodišnjih preduzetnika, napravila je plan i osnovala kompaniju Gladiator Lacrosse. Pritom, činjenica da je ova mlada djevojka na dobrom putu ka ostvarivanju milionskih prihoda, samo dokazuje da se preduzimljivost, prepoznavanje potreba tržišta i dobar tajming i te kako mogu isplatiti.

Šta to bješe ljubav prema poslu?

„Ne miješaj posao i zadovoljstvo“ – parola je koje se pridržavaju svi koji su postavili jasne granice između vremena posvećenog radu i trenutaka rezervisanih za zabavu i užitak. Ipak, sve je više i onih koji te granice prekoračuju, i to iz vrlo jednostavnog razloga – njihovo zadovoljstvo proističe upravo iz posla kojim se bave.

To je vrlo rano shvatio i Oli Forsajt, tinejdžer iz Oksfordšira u Engleskoj. Ovaj disleksični mladić teško se uklapao u školi i nerijetko je bivao izvrgnut podsmijevanju od strane svojih vršnjaka. Uprkos tome, nije odustajao od „malih stvari“ koje mu pričinjavaju zadovoljstvo, te je svoje interesovanje za biznis i prodaju odlučio da pretoči u onlajn prodavnicu poklona.

Olijeva upornost, osim što mu je donijela solidan profit, ućutkala je i one koji su ga u početku obeshrabrivali. Takođe, osnivanjem i finansiranjem udruženja koje podržava mlade preduzetnike, Oli se trudi da svoj entuzijazam prenese i na druge. A pod parolom „nema poente zarađivati milione ako ne volite svoj posao“, i dalje se dobro zabavlja uživajući u onome što radi.

Oli, Rejčel, Mozaja, Mia i Makejla samo su neki od mališana koji su svoje jednostavne ideje pokušali da iskoriste radi sticanja znanja iz oblasti preduzetništva. A njihova iskustva u osmišljavanju strategija, planiranju budžeta i obezbjeđivanju proizvodnih resursa, pokazuju da se i od mnogo mlađih može štošta naučiti o načinima uspješnog poslovanja.

 

Izvor: Mojafirma.rs

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...