Pro Educa

Prokrastinacija ili kakvo je to stvorenje u mom mozgu?

Ponekad se svakome od nas dogodi da odgodimo obavljanje nekih stvari, ali ako to postane stalna praksa, riječ je o većem problemu.

Jeste li čuli za pojam prokrastinacija? U većoj ili manjoj mjeri povremeno se svi tako ponašamo. Prokrastinacija je oblik ponašanja za koji je karakteristično odlaganje akcija i zadataka za kasnije. Psiholozi često pominju prokrastinaciju kao mehanizam pomoću kojeg se ljudi nose sa anksioznošću vezanom sa otpočinjanje ili završavanje posla. Prokrastinacija može dovesti do stresa, osjećaja krivice, gubitka lične produktivnosti, stvaranja krize i pojave negodovanja od strane drugih zbog neispunjavanja odgovornosti i obaveza. Dok je prokrastinacija u određenoj mjeri sasvim uobičajena, ona postaje problem ako ugrožava normalno funkcionisanje individue. Hronična prokrastinacija može biti znak psihičkog ili fiziološkog poremećaja.

TED (Technology Entertainment and Design) predstavlja seriju konferencija koje se odvijaju po svijetu, a koje se bave svim društvenim i naučnim temama pod sloganom – ideje vrijedne širenja. Govori su kratki i efektni, a uobičajni formati su 3, 6-9 i najzastupljeniji – 18 minuta.

U nastavku donosimo TED govor o prokrastinaciji nakon koga možete početi sa izvršavanjem svojih obaveza. Ali odmah nakon njega.

 

 

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...