Pro Educa

Knjiga namijenjena svima i korisna za sve

Uvod u NLP; Džozef O’ Konor i Džon Sejmur

…Svim pragmatičnim idealistima i znatiželjim duhovima…

Ukoliko vas je zagolicala čarolija ovih riječi koje će vas dočekati na prvim stranicama, to je mali znak da knjiga “Uvod u NLP” može biti prvi korak u pravcu unapređenja vašeg života.

Krećući se kroz djelo, jednostavno ali


sveobuhvatno, odmjereno ali sa vidljivom strašću, autori su odgovorili izazovnom zadatku – objašnjenju pojma Neuro-Lingvističko Programiranje (iz samog naziva je očito da njegovi tvorci nisu konsultovali marketing stručnjake i time su stvorili veliki izazov za njegovo jednostavnije objašnjenje).

U nekim od brojinih definicija NLP –a  oni kažu:

“NLP je umjetnost i nauka o ličnom uspjehu. Umjetnost jer smo svi jedinstvene ličnosti sa posebnim stilovima u onom što radimo, a to se ne može objasniti rječima ili tehnikama. I nauka, jer raspolaže dokazanim metodama i tehnikama otkrivanja obrazaca ponašanja onih koji postižu izvandredne rezultate”.

“NLP je način da ono najbolje u vama i u drugima dođe do izražaja”.

Kako bismo drugačije shvatili ozbiljnost NLP-a ako ne čujemo priču o njegovom nastanku?

Santa Kruz, Kalifornija,1972. godina

Ova tema je samo dotaknuta, ostavljajući čitaoca fasciniranog saznanjem kako su Ričard Bandler, tadašnji student psihologije i Džon Grajnder, asistent,  imali enormno interesovanje za otkrivanjem i dijeljenjem sa drugima načina na koje uspješni pojedinci postižu izvandredne rezultate.

Njihov cilj je bio nepogrešiv – učiti od najboljih. Posmatrali su načine rada troje najboljih, ali različitih psihoterapeuta kako bi otkrili obrasce koje koriste i uočili su da do uspjeha dovode prilično slični obrasci. Od njih su potom napravili modele koji funkcionišu  daleko izvan granica psihoterapije, u komunikaciji, razvoju ličnosti i kvalitetnijem življenju.

U nastavku knjige slijedi upoznavanje sa konkretnim tehnikama NLP-a počevši od onih bazičnih koje govore o načinu funkcionisanja mozga,  subjektivnom doživljaju svijeta i posebnosti koja postoji u svakome od nas, do onih koje nam omogućavaju da lakše uočavamo naše male razlike i otkrijemo šta su naše životne vrijednosti.

Tehnike su predstavljene tako da ih možete iskustveno oprobati i dobiti odgovor da li NLP i kod vas  funkcioniše. A, odgovor je bez sumnje uvijek da!

Za one sa većom znatiželjom u pravcu ličnog razvoja, osim čitanja literature jasno se naglašava potreba njegovog uvježbavanja kroz NLP treninge koji su ovdje opisani kao sigurno i zabavno okruženje kojem se uvijek radujete te prilika da sretnete interesantne ljude.

Kroz svaku stranicu provlače se i glavne vrijednosti NLP-a, pa se tako govori da iako putem NLP-a postajemo svjesni naših razlika on nije način da klasifikujemo ljude i stvaramo stereotipe.  NLP pak nudi bogat niz modela za unapređivanje stanja i potencijala  koje se već nalazi u ljudima. Veliku važnost ima i briga o sveukupnim odnosima ljudi i okoline, pojam koji U NLP-u zovemo ekologijom. U skladu sa suštinom na kojoj počiva NLP i sama knjiga je jednostavna, namijenjena svima i korisna za sve.

Misija jednog NLP-ovca je ostaviti svog sagovornika u boljem stanju nego što smo ga našli.

Džozef O’ Konor i Džon Sejmur su kroz “Uvod u NLP” ostvarili baš to.

Autor: Bojana Blažević

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...