Pro Educa

Kako uspješni preduzetnici postavljaju ciljeve?

Preduzetnici su motivisani da teže ka mjesecu i  da postavljaju visoke ciljeve.

Međutim, postavljanje previsokih ciljeva i očekivanja može umanjiti mogućnost za njihovo ostvarivanje. Brojni preduzetnici ostanu zarobljeni u svom snu.

Razlog tome je što su nam potrebni podsticaji, jasan cilj i motivacija da iz sanjarenja pređemo na djela. Očekivanje velikih i instant skokova može dovesti do mnogih padova, bez nagrade. Kategorizacijom ciljeva, razbijanjem istih na manje korake i slavljenjem manjih pobjeda povećavaju se izgledi za uspjeh.

Na primjer, sportisti koji su novi u atletici, ne namjeravaju da odmah istrče maraton. Oni su naučeni da grade svoju izdržljivost trčeći kraće udaljenosti i polako dodavajući kilometre. Izgradnja fizičke aktivnosti je samo jedan dio ove strategije, oni takođe, stvaraju i mentalnu izdržljivost. Djelovi mozga koji čine nagradni centar stimuliše neurone koji oslobađaju hormone zadužene da se osjećamo dobro- hormone dopamina. Ambiciozni preduzetnici žive u iščekivanju ovog doživljaja koji je povezan sa postizanjem važnih ciljeva i to ih podstiče da uvijek idu korak dalje.

Ukoliko postavite ostvarive, realne ciljeve postoji veča vjerovatnoća da ostvarite ono što ste postavili, ali granicu uvijek treba pomjerati naprijed i težiti ka još većim ciljevima.

Prenosimo vam tri kategorije postavljanja ciljeva koje će vas motivisati da napredujete, a istovremeno ćete imati osjećaj da radite nešto dobro i da postižete uspjehe.

  1. Prva kategorija  podrazumjeva nešto što biste mogli da uradite i sa zatvorenim očima- jednostavno je, ali neophodno. Svako ko posjeduje određeni nivo fizičkog zdravlja može ujutru ustati i trčati 500 metara. Kada postignete ovaj cilj, obavezno ga proslavite i osjetite zadovoljstvo na koje imate pravo. Nakon toga postavite veći cilj.
  2. Druga kategorija se sastoji od stvari koje zaista želite da radite. Poželjno je da računate da vam ovi ciljevi mogu ispuniti i finansijske potrebe za održavanje vašeg biznisa, zaposlenih, ulaganje u marketing i rast. Uvijek treba računati na pomjeranje granica nakon ostavrenih ciljeva.
  3. Ova kategorija podrazumjevanje pucanje na mjesec. Ovdje se dešavaju inovacije i izuzetno značajan rast. Preduzetnici moraju proširiti svoje zone komfora i razmišljati izvan okvira svoje trenutne stvarnosti. Treba uzeti u obzir tehnološki napredak, promjene na tržištu, ekonomiji i potrebama i željama budućih generacija.

 

Izvor: inc.com

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...