Pro Educa

Izazovi za poslovanje na različitim tržištima

Jedna od aktuelnih tema, o kojoj se diskutovalo na V Poslovnom forumu menadžera, bila je i „Izazovi za poslovanje na različitim tržištima“. Na ovoj panel-disusiji učestvovali su Tomaž Orešič (Resalta, Slovenija), Davor Šipić (Sopex, Hrvatska) i Milena Mijatović (Mint, BiH).

Znanje koje ljudi imaju i njihova praktična primjena je ono što je glavna prednost u odnosu na konkurenciju. Danas nam je omogućeno da radimo na globalnom nivou, gdje se brišu geografske granice, ali i pojavljuju novi izazovi. Na ovom panelu je bilo govora i o tome kako da iznesemo proizvod na razičitim tržištima i u različitim kulturama.

Panelisti su govorili o pozitivnim i negativnim iskustvima u poslovanju na različitim tržištima.

„Veoma je bitno da radite biznis sa svrhom. I granice postoje samo u našim glavama, ne priznajem nikakve druge granice.“ kazala je Milena Mijatović.

Domaće tržište su ocijenili kao mikro dimenzije tri različtita sistema, te da je nekada lakše poslovati u inostranstvu nego u svojoj zemlji, ukoliko se radi o Bosni i Hercegovini.

„Biznis treba shvatiti kao jednu igru. Moj moto je što manje očekujem to ću više dobiti. Pustite svoje srce da vam kaže da li je to uredu ili nije.“ kazao je Davor Šipić.

„Morate da vjerujete u to što radite. Jedan od najbitnijih elemenata je da radite na umrežavanju, zatim da se fokusirate“, zaključio je Tomaž Orešič.

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...