Pro Educa

Bijeljina: “Sve što ste htjeli da znate o seksualnosti, a niste imali koga da pitate”

Laboratorija društvenih inovacija Pro Educa, 7. juna, održala je panel diskusiju “Sve što ste htjeli da znate o seksualnosti, a niste imali koga da pitate” u Bijeljini.
Uvodna izlaganja vodili su: dr Joana Nikolić, specijalista psihijatrije iz Beograda, prof. Aleksandra Arsenijević Puhalo, psiholog u Gimnaziji Banja Luka, dr sc. Srđan Puhalo, psiholog.

Dr Nikolić je predstavila faze ranog seksualnog razvoja kod djece. Ukazala je na potrebu da se djeci pristupi sa razumijevanjem, čemu prethodi edukacija roditelja, ali i drugih odraslih iz njihovog okruženja kao što su vaspitači, učitelji, nastavnici. Seksualnost je izrazito lična i intimna tema. Mnogim roditeljima teško je razgovarati s djecom o seksu. Adolescentima takođe može biti neprijatno, ne vjeruju roditeljskim savjetima. Zdrav odnos prema seksualnosti se razvija prije svega kroz znanje o procesima koji se dešavaju u našem tijelu. Jednako kao što dijete fizički napreduje, uči sve više riječi, iskazuje sve više osjećaja, pokazuje zanimanje za različite stvari, uporedo s tim polno se razvija. Seksualnost je normalan i zdrav dio ljudskog života, koji počinje rođenjem i nastavlja se tokom života. Važno je da djeca ne stvaraju negativnu sliku o sebi i svom prirodnom razvoju, zaključila je dr Nikolić.

Prof. Puhalo je govorila o ljubavi i zašto se ljubavna/emocionalna veza stvara prema nekim osobama, a prema drugima ne. Navela je značaj rada hormona koji se luče u našem organizmu, te utiču na naš mozak prilikom odabira partnera. Ljubav je skup biohemijskih i fizioloških procesa. Kroz naučnu istoriju se različito gledalo na ovu pojavu. Muškarci i žene imaju drugačije kriterijume u traženju partnera, što se može objasniti evolucijskom potrebom u pogledu sigurnosti porodice. Tako žene traže muškarce koji će se pobrinutu za porodicu, a muškarci atraktivnu ali vjernu ženu, zaključuje prof. Puhalo.

Dr sc. Puhalo je predstavio istraživanje “Seskualnost mladih u BiH”. Rezultati istraživanja su pokazali da čak 15% mladih, ili 20% žena je imalo iskustvo neželjenog seksualnog kontakta, što predstavlja zabrinjavajuće podatke. Ako uzmemo u obzir da djeca ne razgovaraju u dovoljnoj mjeri o ovim stvarima sa roditeljima, psiholozima ili drugim stručnim licima, postavlja se pitanje kako onda možemo očekivati da ćemo biti u mogućnosti da zaštitimo mlade.

Učesnici javne diskusije su pokazali interesovanje za ovu temu, ali su ukazali i na potrebu da se više govori o njoj, zaključili su da bi bilo dobro da što više roditelja, nastavnika, donosilaca odluka čuje za ove teme, te da se u budućnosti uspostavi sistemsko rješenje kada je u pitanju seksualno obrazovanje. Zaključili su da je seksualno obrazovanje neophodno, ali da škole nemaju dovoljno stručna lica koja bi se posvetila ovoj temi. Učesnici su bili predstavnici gradske uprave Bijeljina, nastavnici osnovnih škola, psiholozi, članovi nevladinog sektora.

Panel diskusija je organizovana uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), u okviru projekta “Seksualno obrazovanje u BiH: Put prema toleranciji”

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...