Pro Educa

Cjeloživotno učenje, šta je to?

‘Motorola ne želi više zapošljavati inženjere s četverogodišnjom diplomom, tražimo da naši zaposlenici imaju četrdesetogodišnju diplomu’, riječi su Chrisa Galvina, menadžera u Motoroli.

Iz njegovih riječi vrlo lako se može zaključiti šta cjeloživotno učenje pozdrazumijeva, no krenimo s definicijom samog pojma.

Pojam cjeloživotnog učenja podrazumijeva sve aktivnosti vezane za učenje koje se odvijaju tokom cijelog života jednog pojedinca. Ono počinje rođenjem čovjeka, a završava tek u njegovoj starosti.

Glavni cilj cijelog procesa je unapređenje znanja, vještina i ostvarenja individualnih ciljeva, bilo profesionalnih ili ličnih.

Važnost cjeloživotnog učenja posebno se ističe u vrijeme ekonomske krize, smanjenoj ponudi poslova te sve većoj potražnji slobodnih radnih mjesta. Neprekidnim učenjem pojedinac povećava svoju konkurentnost, zapošljivost i uključuje se u sve aspekte društvenog života.

Često se pojam cjeloživotnog učenja miješa s pojmom cjeloživotnog obrazovanja. Obrazovanje obuhvata organizovano učenje koje se odvija kroz obrazovne institucije, a učenje je širi koncept koji uključuje nenamjerno, spontano sticanje znanja kroz životne situacije i okolnosti.

Cjeloživotno učenje uključuje učenje koje se odvija u okviru formalnog i neformalnog obrazovanja te informalno učenje.

1. Formalno obrazovanje – obrazovanje koje se provodi u različitim akreditovanim obrazovnim institucijama prema odobrenim programima, nakon čega se stiču priznate diplome i kvalifikacije. Osim što obuhvata hronološki određeno obrazovanje mlađe osobe, takođe se odnosi na i na formalno obrazovanje odraslih.

2. Neformalno obrazovanje – odnosi se na obrazovanje koje ne dovodi do sticanja novih kvalifikacija (diploma ili napredovanja na kvalifikacijskoj ljestvici).

3. Informalno učenje – učenje koje nastaje iz dnevnih aktivnosti vezanih uz posao, porodicu, prijatelje. Odnosno nenamjerno ‘životno’ učenje.

Koncept cjeloživotnog učenja razvijen je u šezdesetim godinama prošlog vijeka. Budući da se okruženje brzo mijenja, te poslodavci sve manje pažnje obraćaju na formalno obrazovanje, potrebno se osvijestiti o važnosti cjeloživotnog učenja, napredovanja odnosno učenja novih te usavršavanja postojećih vještina i znanja.

Prednosti cjeloživotnog učenja i ulaganja u znanje su mnoge. Dok s jedne strane pojedinac povećava konkurentnost na tržištu rada, s druge strane ojačava samopozdanje, razvija kreativnost, komunikacijske te prezentacijske vještine koje se prema istraživanjima naglašavaju kao sve važnije vještine kvalitetnih zaposlenika.

Izvor: Educentar

Add comment

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...