Pro Educa

6 najboljih biznis knjiga koje se čitaju za jedan dan

Bilo da imate razvijenu čitalačku naviku ili ne, nikako ne bi trebalo da smetnete sa uma činjenicu da upravo konsultovanjem literature stičete znanje i proširujete ga. Budite uvjereni da uspješni ljudi, i pored mnogobrojnih obaveza, uvijek pronalaze slobodno vrijeme za čitanje. Štaviše, oni uživaju u tome.

Otvaranje korica nove knjige može da se čini kao težak i vremenski zahtjevan zadatak. Ipak, ukoliko posegnete za nekom od sažetih biznis knjiga koje su ispunjene mnoštvom interesantnih informacija, tehnikama o prodaji, menadžmentu i investiranju, bićete prezadovoljni novim saznanjima.

Sastavili smo listu najboljih biznis knjiga koje imaju manje od 150 stranica i koje možete da pročitate za jedno prijepodne.

Who moved my cheese? od Spencera Johnsona 

Knjiga Who moved my cheese? se našla na listi knjiga koje su promijenile život investitoru Shark Tanka Daymondu Johnu.Biznis knjiga

U Johnovoj knjizi riječ je o dva miša i dva čovjeka koji žive u lavirintu u kojem se lokacija sira mijenja svakog dana. Ovo štivo je odmah po objavljivanju 1998. godine postalo hit, a takođe je i u narednoj deceniji bilo jedno od najprodavanijih.

Autor je napisao knjigu kada je internet počinjao da bude dostupniji, što je prouzrokovalo da se kompanije širom svijeta prilagođavaju i uče nove načine funkcionisanja biznisa. Johnove lekcije o tome kako prevladati strah od promjena su bezvremenske.

As a man thinketh od Jamesa Allena

Ovaj kratki klasik bi trebalo da bude na polici svakog preduzetnika i studenta koji to želi da postane. fotka-3Objavljena 1902. godine, As a man thinketh sadrži mudrosti koje su bile primjenljive prije 100 godina i koje će biti aktuelne i za 100 godina. Autor i trener Tony Robbins je rekao da on ovu knjigu često preporučuje ljudima zato što je toliko kratka, veoma laka za čitanje, a opet veoma dubokoumna.

U knjizi, Allen ističe da je vaš život potpuno pod vašom kontrolom, a ne u rukama sudbine, sreće ili spoljnih uticaja. Da bi bio uspješan u društvu, prvo moraš biti uspješan u svojoj glavi.

How to lie with statistics od Darrella Huffa

fot4Ako je knjiga How to lie with statistics bila korisna Billu Gatesu, mogla bi da bude korisna i vama. Jedan od najbogatijih i najuspješnijih ljudi na svetu, uvrstio je ovu knjigu od 150 strana u svoju listu knjiga koje morate pročitati tokom ljeta.

Iako je napisana davne 1954. godine, Gates tvrdi da ona nije ni malo zastarjela. Štaviše, učiniće da se osjećate pametnijim i skeptičnijim o stvarima koje čitate.

 

 

The greatest salesman in the world od Oga Mandina

fotka-2Da biste bili sjajni u biznisu, prije svega morate da budete sjajan prodavac. Ako ne možete da prodate svoje ideje, proizvode ili usluge, nećete uspjeti.

U knjizi The greatest salesman in the world koja je objavljena 1968. godine, Mandino nudi nekoliko veoma jednostavnih, ali veoma moćnih i efikasnih istina na veoma pojednostavljen i privlačan način.

Njegovo poređenje se odigrava u starom Jerusalimu i priča je o dječaku koji vodi kamile, a čiji gospodar je veoma bogat trgovac. Dječak se nada otkrivanju tajne uspjeha njegovog gospodara, a trgovac ga usmjerava tako što mu daje 10 svitaka ispunjenih mudrostima.

The one minute manager od Kennetha Blancharda and Spencera Johnsona

Još jedna knjiga koja se našla na listi Daymonda Johnsa, The one minute manager je vodič zaefikasnu komunikaciju između šefova i njihovih podređenih.fotka

Blanchard i Johnson kažu da menadžer može da objasni zadatak podređenom za jedan minut, kao i da je potrebno samo 60 sekundi za pohvalu ili kritiku.

Pored ovog objašnjenja, autor nudi savjete kako spustiti barijeru između menadžera i podređenih i kako komunicirati što je direktnije moguće.

 

The richest man in Babylon od Georgea S. Clasona

Clasonov proslavljeni bestseler će vas kroz seriju interesantnih poređenja, čija se radnja odvija u istorijskom gradu Vavilonu, naBiznis knjigaučiti sve što treba da znate o ličnim finansijama.

The richest man in Babylon će vas naučiti kako da prvo isplatite sebe, kako da živite ispod granica svojih mogućnosti, i kako da investirate u sebe, kao i mnoge druge bezvremenske finansijske lekcije.

 

 

 

 

Izvor: Marketinguj.me

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...