Pro Educa

11 vrlo jednostavnih poslovnih savjeta koji će vam pomoći da pobijedite konkurenciju

Za svaki vaš uspjeh u povećanju udjela na tržištu, drugi posao ili druga preduzeća neizbježno gube svoj udio.
Evo 11 brzih i jednostavnih poslovnih savjeta kako da steknete konkurentsku prednost nad svojim rivalima i da se izolujete od prijetnji novih učesnika na tržištu.

1. Usredsredite se na potencijalne klijente, a ne na prodaju

Sadržajni marketing, uparen sa optimizovanom web stranicom i inteligentnom automatizacijom e-pošte, presudan je za poslovni uspjeh. Ovaj pristup gradi povjerenje tako što dajete određenu vrijednost besplatno, prije nego što zatražite nečiji teško zarađen novac.

2. Ne prodajite proizvode, pružite rješenja

Ne navodite sve prednosti koje vaš proizvod nudi. Usredsredite se na rješenja. Objasnite kupcu na jednostavan i jasan način kako ili zašto mu vaš proizvod može pomoći u postizanju njegovih cilјeva.

3. Uvijek optimizujte cijene

Sniženje cijena ne mora nužno značiti i veću prodaju. Ako ste pozicionorani kao vrhunski brend, vaši kupci vjerovatno nisu vođeni cijenama, tako da snižavanje cijena može da utiče na vaš ugled kao vrhunskog brenda. Umjesto snižavanja cijena, kupcima možete da ponudite „ekskluzivitet“ koji donosi vaš brend u odnosu na konkurenciju. Međutim, ukoliko je vaš proizvod usmjeren na kupce koji se vode cijenom proizvoda, sniženje cijena će itekako podići prodaju.

4. Zaposlite ljubazno osoblje

Budite strogi u zapošlјavanju lјudi koji su istinski veseli, prijatelјski nastrojeni i otvoreni. Pobrinite se da ih vaš program obuke nauči da dosljedno prihvataju prijatelјski pristup koji kupcima pruža osjećaj da su prioritet.

5. Prilagodite radno vrijeme

Recimo da se bavite prodajom građevinskog materijala i desi vam se nalet kupaca pred kraj radnog vremena … Zašto ne raditi sat duže?

6. Ne tjerajte klijente da se muče u potrazi za telefonskim brojem

Čak i u digitalnom dobu, neki kupci će uvek radije da vas kontaktiraju telefonom, a ne putem e-pošte ili Facebooka. Iako mnoge on-line kompanije sa velikim maržama u potpunosti odustaju od telefonskih linija, vrijedi pružiti mogućnost kupcima da „uživo“ razgovaraju sa svojim brendom.

7. Dajte nešto za ništa (ili vrlo malo)

Zašto ne biste svojim srećnim kupcima dali vaučer za kupovinu vaših proizvoda i usluga? Ako vole ono što već radite, samo će vas više voljeti zbog toga.

8. Podržite vašu lokalnu zajednicu

Šta god da odlučite da učinite za vašu lokalnu zajednicu, pobrinite se da se to autentično uklapa u vašu poslovnu ponudu i poslovanje.

9. Koristite društvene medije mudro

Razvijte komunikaciju koja je u skladu sa identitetom vašeg brenda. Informišite, pomozite, zabavite.

10. Posjedujte svoju nišu

Ponekad je bolјe biti stručan u jednoj disciplini nego biti majstor svih zanata. Potrošači često povezuju „stručnjake“ sa kvalitetnijim proizvodima ili uslugama. I to sa dobrim razlogom: specijalizovani brendovi obično ulažu sve svoje resurse u usavršavanje jednog proizvoda ili usluge.

11. Budite skromni

Pokušajte da budete skromni i uvijek težite ka pobolјšanju. Inspiraciju potražite od drugih preduzetnika, iz knjiga i sa seminara. Onog trenutka kada pomislite da je „misija završena“ je isti trenutak kada postajete ranjivi na uzurpaciju vašeg položaja.

Izvor: www.jeffbullas.com

Pratite nas

Možete nas pronaći i na...