Kako poboljšati poslovno okruženje – dijalog donosilaca odluka i privrednika

15May

Kako poboljšati poslovno okruženje – dijalog donosilaca odluka i privrednika

V Poslovni  forum menadžera Bijeljina 2019. okupio je brojne uspješne menadžere, direktore i rukovodioce iz različitih oblasti poslovanja sa ciljem razmjene iskustava, unaprjeđenja znanja i poslovnog umrežavanja.

Panel diskusija „Kako poboljšati poslovno okruženje – dijalog donosilaca odluka i privrednika“  bila je dobra prilika za susrete predstavnika javnog i privatnog sektora, ali i za produktivnu diskusiju sa svim učesnicima Foruma.

Učesnici ovogodišnjeg Foruma su imali priliku da slušaju izlaganja i postavljaju pitanja Daliboru Tomašu (savjetniku premijera Vlade RS), Elmedinu Konakoviću (predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo), Branimiru Muidži (predsjedniku Vijeća stranih investitora u BiH), Goranu Miraščiću (savjetniku premijera Vlade FbiH) i Srđanu Praštalu ( direktoru kompanije Vela Consulting), koji su se našli na jednom mjestu i otvoreno razgovarali o poslovnom okruženju u Bosni i Hercegovini.

Tokom panel diskusije mogla su se čuti izlaganja o problemima, ali i rješenjima, mehanizmima i procesima poboljšanja poslovnog okruženja u BiH koji su u toku ili koji se planiraju realizovati u bližoj budućnosti.

Panelisti su ukazali na preveliko prisustvo politike u svim porama života u našoj zemlji, problem realnog sektora kao osnovnog izvora prihoda javnog sektora, neusklađenost obrazovanja sa potrebama tržišta rada, te nedostatak saradnje i dijaloga između privrednika i donosilaca političkih odluka. Privrednici u Bosni i Hercegovini strahuju od nejednakih kriterijuma, kada su u pitanju prava i poreske obaveze svih poslodavaca.

Birokratija je prepoznata kao jedan od velikih problema. Privrednike je više strah birokratije nego rata u Bosni i Hercegovini, kako su kazali panelisti. Pored toga država ne izdvaja dovoljno za inovacije koje su ključne za razvoj.

Panelisti su se usaglasili da su mladi i obrazovani ljudi najveći potencijal Bosne i Hercegovine. Kao prioritetna pitanja koja se moraju rješavati naveli su porez na dohodak ostvaren po osnovu radnog odnosa, pitanje reinvestiranja, političke (ne)stabilnosti, borbe protiv korupcije i vladavine prava, te uspostavljanje predvidivog poreskog sistema.

Predstavnici vlasti su istakli da su određene reforme već pokrenute, ali da one idu sporo. Tako je Vlada Republike Srpske reformisala status porodiljskog bolovanja- nekada je bilo na teretu poslodavca u bruto iznosu. Cilj je da se od 1. 1. 2020. godine izvrši potpuno rasterećenje poslodavaca. Još jedan od konkretnih problema koji je istaknut  jeste neformalna ekonomija, te se kao konkretan korak ka rješavanju ovog problema navodi projekat reforme inspekcije.

„Svi oni koji na kraju 31. 12. 2019. godine budu imali novozaposlene radnike u odnosu na stanje sa 31. 12. 2018. godine biće im refundirani porezi i doprinosi.“ kazao je Dalibor Tomaš.

Naveli su i da je Svjetska banka ukazala na određene zabrinjavajuće stvari u Bosni i Hercegovini. Prije svega nesrazmjerna primanja u javnom i privatnom sektoru i odlazak mladi iz zemlje i regiona.

„Imamo ogromnu šansu da umanjenjem potrošnje u javnoj upravi i ozbiljnom borbom sa nelegalnim crnim tržištem, rasteretimo realni sektor“ kazao je Elmedin Konaković.

Smjena generacija na političkoj sceni bi mogla biti rješenje, zaključio je Konaković.

„Treba da se osvijestimo, okrenemo privredi, slušamo privrednike. Koga ako ne one koji privređuju i kad ako ne sada? Smatram da je zaista konačno došlo vrijeme za zamijenimo tonu obećanja za gram akcije.“ kazao je Vladimir Muidža.

Poslovni forum menadžera 2019. je ocijenjen ako dobra prilika za otvoreni dijalog između privrednika i donosilaca političkih odluka.

Posted by Marina  Posted on 15 May 
  • Forum menadžera, POSLOVNI FORUM MENADŽERA
  • Post Comments 0

    Drop us a line

    Your email address will not be published. Required fields are marked *