Izazovi u vođenju za žene menadžerke

15May

Izazovi u vođenju za žene menadžerke

U informacionim društvima, mreže zamjenjuju hijerarhiju. Upravljanje u velikom broju organizacija se mijenja u pravcu “zajedničkog liderstva” i “raspodijeljenog liderstva” gdje su lideri u centru kruga umjesto na vrhu piramide. A o tome kakva je situacija u Bosni i Hercegovini iz ženskog ugla diskutovale su učesnice panel-diskusije pod nazivom „Izazovi u vođenju za žene menadžerke“- Sanela Pašić (Addiko Group BiH), Milica Ivić (Limundo), Biljana Marković i moderatorka Željka Šulc (Misija OSCE-a u BiH).

Panelistkinje su iznosile svoja iskustva na putu do uspjeha. Prilikom njihovih izlaganja prisutni su imali priliku da čuju brojne savjete kako da prevaziđu određene prepreke sa kojima su se i one susretale, ali i da otvoreno razgovaraju o problemima žena u poslovanju. Specifičan mentalitet, odgajanje u porodici i okruženje u kojem se formira jedna mlada žena imaju veliki uticaj i na njeno razmišljanje o profesionalnom razvoju.

Važno je edukovati prije svega žene i ukazati im na koje načine mogu uticati na svoje osnaživanje i u ličnom i u profesionalnom smislu. Panelistkinje su navele da je ženama najveći izazov rad na njihovom samopouzdanju i ubjeđivanju da žene to mogu.

„Žene i muškarci ne mogu sve da postignu i da na svim poljima budu najbolji. Pitanje je prioriteta, pitanje je čemu želimo da se posvetimo, ali svakako da to nije uslovljeno podjelom na žene i muškarce. Kada govorim o poslu uvijek vodim računa o kvalitetu posla i kompetencijama, ne o polovima.“, kazala je  Milica Ivić.

Izazovi su brojni, ali žene imaju i prednosti kao što su izraženija intuicija, veća saosjećajnost i osjetljivost. Takođe, navode da za prepreke sa kojima se susreću žene nisu krivi isključivo muškarci, već same žene, koje treba da rade prije svega na sebi, zaključle su panelistkinje.

Posted by Marina  Posted on 15 May 
  • Forum menadžera, POSLOVNI FORUM MENADŽERA
  • Post Comments 0

    Drop us a line

    Your email address will not be published. Required fields are marked *